Pensiunea-castel „Templul Cavalerilor” se află în Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii.

Cheile Vălișoarei sunt străbătute de drumul care unește Valea Mureșului cu cea a Arieșului. Ele se află la o distantă de cca 14 km de Aiud și 35 km de Turda. Altitudinea maximă în Chei este de 779 metri, iar cea minimă de 425 metri. În Chei sunt patru versanți calcaroși, Colțul Bogza și Colțul Vilii în partea dreaptă, iar în partea stângă Colțul Cetății și Doltul Diacului. În pereții cheilor se găsesc peșteri și alte formațiuni carstice. Rezervația se întinde pe 100 ha. În dreapta cheilor, dinspre Aiud, se află stânca denumită Cetate, unde, legenda și câteva documente atestă existenţa cetăţii Zedecheu (cca sec. al XIII-lea), care nu a fost, însă, identificată în teren.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost cumpărat, renovat și recondiționat de un mărinimos și iubitor de istorie locală, pasionat de cavalerii templieri, medicul brașovean Florin Rusu. Acesta a investit pasiunea și energia sa, câteva sute de mii de euro de-a lungul anilor pentru a transforma vechiul castel construit din piatră, în hotel-boutique în stil medieval.

Castelul a devenit un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare. Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară. Se pot face drumeții spre Cetatea Trascăului (Colțești) și în satul Rimetea. Cetatea țărănească de la Colțești are o vechime de peste 700 de ani, iar drumul până acolo este superb. Cetatea Trascăului a fost construită în jurul anului 1296 de vice-voievodul Thorotzkay, ca cetate locuibilă și de refugiu.

Unitatea de cazare este clasificată turistic, are 20 de camere însumând 54 de locuri, bucătărie proprie avizată și acreditată, spațiu de recreere activă cu bibliotecă și locuri de joacă outdoor.

Detalii: https://www.castel-templul-cavalerilor.ro/