Programul „Art & Deco” urmărește să atingă obiectivele specifice dezvoltării simțului artistic prin forme sau volume asistate de fotografie.

Vârstă: 7-13 ani

Program: Luni- Vineri

Orar: 8:30-18:30

Structura atelierelor este special concepută astfel încât să ofere o bază teoretică şi practică pentru a folosi scrisul ca un instrument artistic de comunicare. Participanții se vor familiariza cu tehnicile de scriere creativă și interpretarea textelor prin activități ludice.

 

 

Modulul 1. Activități

De-a lungul zilei materiale pe care să le folosim să obținem modele decorative, învățând despre figură și formă, volum și profunzime. Cromatica este importantă: Tenta exprimă identitatea culorii; Apropierea de culoarea deschisă în raport cu una închisă creează o diferenţă de luminozitate; Culori complementare și cele mai bune contraste cromatice. Descoperind noi tehnici de colaj pentru modele decorative vom producem ilustrate și texturi diferite, pe care le vom așeza într-un album.

Vom avea un atelier de pictură intuitivă unde participanții vor avea ocazia să se joace cu nuanțe, forme, texturi și lumini. Mai întâi, evident, vom folosi imaginația și eliberarea de inhibiție. Ne vom exprima emoțiile prin artă, fie cu mâna înmâușată, pensula sau bețișoarele.  mâna pe pensulă, să alegi culoarea ce te inspiră și să îți lași trăirile să îți conducă mână pe pânză.

Lumina naturală, lumina artificială și alegerea tonurilor de culoare le vom testa împreună prin vizorul unei camere foto. Vom trece în revistă Funcţii de bază ale aparatului foto și vom demonstra cele mai creative imagini în funcție de Compoziţie şi Încadrare. În fiecare zi vom face un colaj cu fotografiile produse din fiecare locație.

 


Toți participanții sunt invitați la „Ateliere serioase de joacă” care sunt reprezentate de cele 4 categorii de jocuri (d.p.d.v. antropologic) sub o atentă supraveghere a animatorilor noștri educaționali:

  • jocuri de competiție (miza întrecerii implică strategii pentru a fi recunoscut ca cel mai puternic, cel mai curajos, cel mai inteligent, cel mai indemânatic învingător, improvizații spontane, șicane stânjenitoare, inconveniente tactice, perseverență etc.): Țară, țară vrem ostași, Leapșa, Lapte gros, Coarda, Statuile, Șotron ș.a.
  • jocuri de rol sau jocuri de simulare (miza jocului depinde de acceptarea temporară a iluziei unui rol, jucătorii devenind ei însiși un personaj mitic, fantastic, realist etc. și conformându-se ca atare regulilor jocului și conveției asumate): Rândunică mută-ți cuibul, Baba Oarba, Rațele și vânătorii, Hoții și vardiștii, Popa prosu’ ș.a.
  • jocuri de dicție sau jocuri de cuvinte (la granița dintre jocurile de competiție și cele de rol): Păsăreasca, Frământările de limbă, Spânzurătoarea, Telefonul fără fir, Fazan ș.a.
  • jocuri de vertij (impun distorsionarea percepției lucide specifică realității cotidiene și instaurează transă ludică haotică): Roaba, Datul în leagăn, Bătaie cu apă, Învârtitul pe loc, Roata, Elasticul ș.a.

 


Este important ca fiecare participant să deţină următoarele rechizite și materiale: ținută sport adecvată mişcării, o mapă, coli şi/sau un caiet, instrumente de scris și colorat – pentru a putea colecta și nota informații pentru ateliere și de a păstra materialele primite.