Echipa

 

 

Echipa diferă ca structură și mărime de la o categorie la alta (tabără montană vs. urbană).

Echipa unei tabere tematice montane este formată din:

Denumire Responsabilități
Coordonator tabără
gestionează relația cu unitatea de cazare și cu însoțitorii de grup, oferă siguranță tuturor participanților și a echipei pe care o conduce privind nivelul calitativ și cantitativ al meselor, al spațiului de joacă, atât interior cât și exterior, mediază disputele dintre participanți, organizează programul pe zile și orarul fiecărei zile și verifică respectarea acestuia, asigură relația cu părinții, are o bună comunicare cu jandermeria montană și salvamontul zonal.
Ghid montan ateliere teoretice și practice despre ecologie și despre diminuarea și neutralizarea „amprentei de carbon”, despre metode de reducere a poluării, instrumente montane (echipament și accesorii), pregătire drumeție, foc de tabără, adăposturi, citirea hărților, orientare cu busola, managementul și securitatea grupului, meteo-dependența ș.a.
Lector tematică ateliere teoretice și practice dedicate tematicii asigurând dezvoltarea abilităților tuturor participanților, impune metoda edutainment pentru valorificarea cunoștințelor în alte domenii (inter-/trans-disciplinat) ș.a.
Sanitar ateliere de teoretice și practice: prezentarea și explicarea trusei de prim-ajutor, aplicații în acordarea primului-ajutor, asigură fluxul de intrare și ieșire din sala de mese, igiena personală de 2 ori pe zi
Animatori educaționali ateliere serioase de joacă pe grupuri de participanți: jocuri de competiție, de simulacru (de rol), de vertij, de dicție (frământări de limbă), asigură cadrul și atmosfera atât ale jocurilor de exterior cât și ale celor de interior și veghează la respectarea regulilor de joc, dar și ale celor principale, ale taberei.

 

La un grup mediu de 40 de participanți, echipa montană este formată din minim 7 persoane cu responsabilități complementare.

Pentru tabere tematice urbane, mărimea echipei diferă în funcție de vârsta și numărul participanților. Echipa este formată din Coordonatorul de tabără, Lectorul temeticii și Animatori. Indiferent de tematică, de categoria taberei, de vârstă sau de mărimea grupului, toți membrii echipei au funcția de supraveghere și asigură siguranța participanților.