Focul de tabără din taberele noastre montane este cea mai comună activitate inclusă în pachetele de servicii educaționale. Activitatea de foc de tabără are sens în educația nonformală pentru că, pe lângă faptul că este o caracteristică populară a taberei care emană o atmosferă relaxantă pentru toți participanții, ascunde secretul ancestral de a spune și asculta, de a cânta și dansa sau de a depăna amintiri și însenina gândurile celor prezenți.

În tabără există o bună oportunitate de a lua o pauză de la toate gadgeturile electronice și de la rutina zilnică agitată. Doar la focul de tabără sunt admise telefoanele pentru a face fotografii și filmulețe, memorii digitale pentru toată viața.

Activitățile noastre lângă focul de tabără sunt încurajate de echipă, pentru o seară cu:

  • Gustări cu legume de seară
  • Ceai de seară
  • Recitare și interpretare a poeziilor
  • Muzică ușoară/ Folk/ Grup coral & acapella
  • Povești/ Mituri/ Legende
  • Activități recreative

Activitatea de foc de tabără este organizată în ultima seară pentru a face această experiență memorabilă, incitantă și aventuroasă și este gratuită. Focul de tabără este cel mai așteptat moment, indiferent unde ne aflăm în vacanță. Din prima zi de tabără fiecare dintre noi se gândește la vâlvâtaia focului, la limbile și palele care se contorsionează și unduiesc, pentru că atunci, în ultima seară, vom face ceva ceea ce sigur ne va marca emoțional și vom purta cu noi amintirea unei tabere speciale.

Focul de tabără este, dincolo de figura de stil, o dorință de refacere a prieteniilor restante, un nou avânt către locuri sau persoane dragi, de reînflorire a spiritului de aventură, un reviriment al emoțiilor pe care fiecare dintre adulți l-au avut în copilărie sau adolescență și de care fiecare copil ar trebui să beneficieze.

Programul „Focul de tabără” este un hub educațional. Programul cuprinde proiectele educaționale „Tabere 365 de zile” – tabere montane, „Tabere urbane” – tabere în zona metropolitană București și „Solidus” – o suită de activități pentru adulți și copii

În programul „Focul de tabără” folosim metafora pentru a substitui dorințele și nevoile practice, suntem încrezători că prin alăturarea experienței lectorilor certificați, animatorilor empatici, ghizilor experimentați și a coordonatorilor specialiști la ansamblul practicilor socio-culturale acumulate de Asociația AdLittera, vom realiza mereu împreună lucruri remarcabile,  cu aceeași pasiune și entuziasm.  Focul de tabără este un reper cu caracter științific, tehnico-aplicativ, cultural-artistic și sportiv, care are la bază metoda epicuriană de plăcere rațională, tradusă în educație prin distracție, folosind metode inter- și transdisciplinare.

Programele educaționale se adresează deopotrivă tuturor claselor sociale, fără nici o restricție. Cu o atenție deosebită din partea noastră, participanții care au dizabilități sunt susținuți să treacă împreună de barierele care pot limita deplasarea la diversele activități sau la receptarea sau comunicarea acestora. Toate acțiunile vor fi ajustate după nevoile participanților, indiferent de vârstă. Menținem focul cunoașterii folosind metode ludice și multe instrumente artistice pentru descoperire personală și dezvoltare profesională.