Programul „Arte scenice” urmărește să atingă obiectivele specifice dezvoltării personalității și a abilităților de comunicare, precum și combaterea timidității și a fricii de eșec. Jocurile de improvizație vor dezvolta atenția, capacitata de memorare, motricitatea, flexibilitatea în gândire și viteza de reacție.

Vârstă: 7-13 ani

Program: Luni- Vineri

Orar: 8:30-18:30

 

 

Modulul 1. Activități

Jocuri de dezvoltare personală prin arte scenice, teatru și oratorie contribuie la descoperirea personală a vocației, dar sunt excelente antrenamente pentru: memorie, dicție, atenție, promptitudine, spontaneitate ș.a. În fiecare zi vom avea ateliere prin care ne vom juca cu roluri, după ce ne familiarizăm cu termenii specifici actoriei și teatrului.

Ne vom face timp pentru înregistrarea unei scenete sub forma teatrului radiofonic. Scopul cursului este de a dezvolta următoarele abilități: dezvinvoltura și cursivitate în exprimare, dicție, curaj și încredere în sine, adaptabilitate rapidă a atitudinii în funcție de situație ș.a.

Atelierele de improvizație vor contribui la dezvoltarea emoțională și rațională, concentrare pe obiective, cunoaștere și autocunoaștere, diminuarea blocajelor emoționale în fața unui public, în negociere și creșterea puterii de convingere.

Echilibrate cu ateliere dinamice și statice, activitățile ludice vor fi binevenite pe durata unei zile de tabără urbană.

Vom povesti despre ecologie urbană, despre legende urbane și istorie locală și le vom menționa zilnic într-un jurnal de călătorie pe durata taberei.

 


Toți participanții sunt invitați la „Ateliere serioase de joacă” care sunt reprezentate de cele 4 categorii de jocuri (d.p.d.v. antropologic):

jocuri de competiție (miza întrecerii implică strategii pentru a fi recunoscut ca cel mai puternic, cel mai curajos, cel mai inteligent, cel mai indemânatic învingător, improvizații spontane, șicane stânjenitoare, inconveniente tactice, perseverență etc.): Țară, țară vrem ostași, Leapșa, Lapte gros, Coarda, Statuile, Șotron, ș.a.m.d.

jocuri de rol sau jocuri de simulare (miza jocului depinde de acceptarea temporară a iluziei unui rol, jucătorii devenind ei însiși un personaj mitic, fantastic, realist etc. și conformându-se ca atare regulilor jocului și conveției asumate): Rândunică mută-ți cuibul, Baba Oarba, Rațele și vânătorii, Hoții și vardiștii, Popa prosu’, ș.a.m.d.

jocuri de dicție sau jocuri de cuvinte (la granița dintre jocurile de competiție și cele de rol): Păsăreasca, Frământările de limbă, Spânzurătoarea, Telefonul fără fir, Fazan, ș.a.m.d.

jocuri de vertij (impun distorsionarea percepției lucide specifică realității cotidiene și instaurează transă ludică haotică): Roaba, Datul în leagăn, Bătaie cu apă, Învârtitul pe loc, Roata, Elasticul, ș.a.m.d.

 


Este important ca fiecare participant să deţină următoarele materiale: ținută sport adecvată mişcării, o mapă, coli şi/sau un caiet, instrument de scris – pentru a păstra materialele primite, să poată colecta și nota informații pentru ateliere.