Pensiunea „Hanul Constantinilor” se află pe malul lacului Siriu, într-un loc de poveste, înconjurat de munții Buzăului, unde apa, pădurea și muntele stimulează imaginația. Pensiunea pregătește locul ideal pentru o tabără de poveste. Datorită stilului aparte, tradițional și modern, dormitoarele nu sunt identice, dar toate dispun de aceleași facilități (baie proprie, tv, minifrigider ) și de o priveliște spectaculoasă. Pensiunea deține 20 de camere, duble, triple și quad. Pensiunea are capacitatea totală de 54 locuri, din care 47 pentru participanții în tabără, repartizate în 20 camere complet mobilate și utilate. Toate camerele au băi proprii, TV, cablu TV, balcon.
„Hanul Constantinilor” dispune de o suprafață mare de joacă, foișoare, loc amenajat în pădure prevăzut cu hamace și băncuțe, sală de jocuri în care copiii pot să se destindă cu activitățile de recreere în ateliere serioase de joacă. De asemenea, pensiunea este accesorizată conform pretenților grupurilor organizate: sala de conferinta dotată cu videoproiector, flipchart și alte consumabile.
Plimbarea pe lac cu barca sau hidrobicicleta sunt incluse în prețul de tabără, precum și accesul la piscina din fața pensiunii.
Pensiunea are restaurant propriu, meniul taberei este propus de bucătar cu experiență, ținând cont de vârstă, dar și de participanții care au intoleranțe sau alergii alimentare, ori cultura și religia nu le permit anumite alimente. Restaurantul are o capacitate de 60 de persoane, bucătaria fiind utilată la nivel european, oferind preparate din bucătaria tradițională românească.
Obiective turistice și împrejurimi
- Comuna Siriu este situată pe valea Buzăului, în zona de munte din nordul județului, la granița cu Covasna. Este traversată de DN 10, aflându-se cam la jumătatea distanței dintre Buzău și Brașov. Din Siriu pleacă majoritatea traseelor montane buzoiene, precum și cel de rafting. În preajmă găsim lacul de acumulare și barajul, cascada Cașoca și mai multe viaducte spectaculoase. Cu puțin efort poate fi atins și Lacul Vulturilor. Zona Siriului este deosebit de frumoasa și încă destul de sălbatică.
- Barajul Siriu din munții Buzăului unește masivul Monteoru cu masivul Podul Calului și găzduiește o hidrocentrală de 42 MW care se alimentează din cei aproximativ o sută de milioane de metri cubi de apă din lac.
- Lacul Siriu este un lac artificial de acumulare cu o suprafață aproximativă de 2,5 km², o lungime maximă de nouă kilometri și o lățime maximă de 750 m. Este situat pe cursul superior al râului Buzău, la jumătatea distanței dintre Buzău și Brașov, la cel mult 570 m deasupra nivelului mării.
- Pe marginea lacului Siriu viaducte spectaculoase te întâmpină din loc în loc. Înălțarea barajului a implicat mutarea rutei DN10 Buzău – Brașov mai sus, pe linia de contur a noului lac, cu această ocazie construindu-se mai multe treceri suspendate. După patru decenii de la darea în folosință, Teherăul a fost reabilitat, dar restul sunt în stare de colaps.
- Lacul Vulturilor are o suprafață de 0,9 h, este lung de aprox. 130 m și adânc de peste trei metri. În trecut a fost populat cu păstrăvi, dar azi se pare că trăiesc în el numai boișteni. De peste un secol se discută contradictoriu asupra originii acestui enigmatic (la prima vedere) lac. Prima teorie, care paradoxal a fost și cea corectă, i-a atribuit o origine glaciară, opera unui ghețar embrionar. Ulterior această teorie a fost abandonată, fiindu-i atribuită fie o origine nivală (?!), fie una de alunecare (Grigore Posea, Mihai Ielenicz, 1977). Școala românească de geografie postbelică, care poate fi considerată, fără a greși, dogmatică, nu a putut accepta un lac glaciar situat în niște munți de nici măcar 1700 m înălțime.
- Monumentul eroilor de la Siriu a fost inaugurat în 1938 de către Societatea Cultul Eroilor, în memoria celor căzuți în luptele purtate în apropiere în Primul Război Mondial. Statuia ostaşului erou este confecţionată din bronz, pe un soclu din blocuri de piatră, în înălţime totală de șase metri. Soldatul este reprezentat în poziţie de atac, cu o puşcă în mâna stângă şi cu o grenadă în mâna dreaptă. Ansamblul memorial este alcătuit din monumentul eroilor, din 34 de cruci de piatră și un osuar. Monumentul propriuzis este o statuie masivă turnată în bronz, cu o greutate de trei tone, opera sculptorului Frederick Stork.
- La ieșirea (spre Brașov) din comuna Siriu se ramifică la dreapta un drum parțial forestier care urcă pe Valea Cașoca, afluent pe stânga al Buzăului. Șoseaua se strecoară printre pitoreștile gospodării țărănești ale satului Cașoca, apoi printr-un sector mai strâmt al văii, unde râul se prăbușește într-o primă cădere de apă, Cascada Martinu, înaltă de doi metri. După 5.5 km se urmează la dreapta un alt drum forestier, care traversează valea, însă după numai 50 m, înainte de podul de beton de peste Cașoca, se coboară puțin abrupt la stânga și drumețul se află imediat în fața uneia din cele mai frumoase căderi de apă din toți Carpații Românești: Cascada Casoca, după un alt toponim, Cascada Pruncea. Apele Văii Cașocăi se prăbușesc într-un bazin adânc de la opt metri înălțime, peste un prag vertical din gresii de Tarcău. Locul are un farmec deosebit, în orice anotimp, atrăgând nu numai turiști, fotografi, dar și pe cei care doresc să-și imortalizeze cel mai fericit eveniment din viață, căsătoria, cu o poză inedită și de neuitat.
- Între Crasna și Nehoiu, râul Buzău separă masivul Siriu și culmea Monteoru de pe partea dreaptă, de masivul Podul Calului și Culmea Ivănețu de pe stânga. Între Metcu și Harțagu apele râului și-au tăiat un scurt sector de chei în roci dure, mai ales în gresia de Siriu. Nu departe de coada lacului de acumulare Siriu, la cel mult o sută de kilometri distanță de Buzău, pe malul pârâului Harțagu găsim Cheia Buzăului, clădirea fostului punct de vamă dintre Ardeal și Țara Românească. Folosită zeci de ani ca tabără de copii în perioada interbelică și în timpul comuniștilor, apoi abandonată și foarte disputată o vreme, clădirea fostei vămi, o construcţie cu valoare de monument de patrimoniu naţional, a fost recent refăcută, complet modificată și transformată într-o modernă casă de vacanță. Este prima clădire care te întâmpină în Cheile Buzăului, în munte, după trecerea fostei frontiere cu Imperiul. Din Harțagu pleacă principalele trasee turistice către Munții Siriu, Râncei, Penteleu și Podul Calului.